Странице

недеља, 30. септембар 2018.

Priče za laku noć za male buntovnice, a i za one veće

- Nekada davno bila jedna princeza...
- Misliš princ.
- Jok, mislim princeza. Bila jedna princeza i imala je važan zadatak...
- Koji, da sačeka princa?

E, pa junakinje ovih priča ne čekaju prinčeve. One uzimaju stvar u svoje ruke još od pre Hrista pa sve do današnjih dana. Ovih sto žena se borilo, a neke od njih se i danas bore da ostvare svoje ciljeve i uspeju u životu uprkos svim predrasudama. Znate kakva je situacija sad, a za ranije možemo samo da zamišljamo i po malo iz ove knjige i saznajemo.

slika, recenzija, knjiga, dizajn
Priče za laku noć za male buntovnice, Vulkan izdavaštvo


Prikaz


Dok sam išla u školu, zapitala sam se zašto su svi umetnici i naučnici bili muškarci. Zašto žene nisu slikale, pisale i gledale zvezde? U međuvremenu sam saznala da se tada žene nisu bavile tim stvarima, a još kasnije da je ipak i u tim teškim vremenima bilo žena koje su se drznule da izađu iz okvira Šta ću da kuvam sutra? i urade nešto značajno za sebe i za ceo svet.

U ovoj knjizi se upoznajemo sa 100 žena iz svih vremenskih perioda i raznoraznih profesija - tu su vladarke, sportistkinje, umetnice, naučnice, aktivistkinje. O nekima smo učili u školi, ali o većini nismo. Da li neko zna ko je žena astronom iz Kine XVII koja je pisala poeziju o ravnopravnosti? Koja žena je provela decenije u kućnom pritvoru, a zatim postala predsednik svoje države? A koja je to Srpkinja zaslužila mesto među ovim heroinama?

Priče o tri pomenute i još 97 drugih čekaju u knjizi Priče za laku noć za male buntovnice da vas inspirišu dok ih čitate sa nesumnjivim uživanjem. Svaka priča zauzima jednu veliku stranu knjige, što je dovoljno da se pitko predstave najznačajniji elementi biografije i da vas zaintrigira da kopate dublje i još više saznajete o tim izvanrednim ženama, ali i mnogim drugim vrednim pažnje. Svaka priča je propraćena ilustracijom, koja nam dočarava ne samo izgled nego i karakter opisane junakinje. Na kraju knjige se nalazi i zadatak za vas - da ovu knjigu obogatite još jednom pričom i ilustracijom, onom najvažnijom, o sebi.

Muzej nauke, Valensija (jer saznavanju nikad kraja)


Iako je knjiga namenjena devojčicama, nema nikakvog razloga da pričama o 100 veličanstvenih žena ne počastimo i mi odrasl(ij)e, a dobro bi došla i delu muškog roda koji ne beži od feminizma kao od pošasti (ovima drugima ni nema pomoći, realno). Ja sam je poklonila za rođendan jednoj divnoj, hrabroj i uvek pozitivnoj ženi i preporučila bih je kao idealan rođendanski poklon koji je vredan i kojim ćete pokazati pažnju, divljenje i poštovanje, pogotovo ako se odvažite da na kraju knjige napišete i priču o rođendancu (ali pazite da ostavite mesta da i budući vlasnik dopiše nešto o sebi).

Kako smo uopšte dobili priliku da imamo jednu ovako posebnu knjigu? Pa opet zahvaljujući dvema ženama koje su došle na ideju da uopšte izdaju ovakvu knjigu, ali i svim ljudima koji su finansijski podržali ovu ideju na platformi za skupljanje novca za finansiranje projekata. Hvala Eleni Favilo i Frančeski Kavalo kao i svima drugima koji su stali uz ovu ideju, a koje su autorke spomenule na poslednjim stranicama Priča za laku noć za male buntovnice.

Cena i izdavač


Knjigu je kod nas izdalo Vulkan izdavaštvo, a može se kupiti u knjižarama i online po ceni od oko 1400-1500 dinara. Knjiga ima tvrd povez i veoma kvalitetan papir, što u današnje vreme nije standard, a itekako doprinosi utisku. S obzirom na to da je knjiga nešto sasvim novo i da je sve i tehnički urađeno 'na nivou', rekla bih da je ova cena opravdana i da je vredi kupiti.

Нема коментара:

Постави коментар