Странице

понедељак, 2. јануар 2017.

Karlo Roveli: Sedam kratkih lekcija iz fizike

Praznici - vreme koje jedva dočekamo da se psihički i fizički odmorimo i da se napunimo energijom za nove izazove koji nam slede. Međutim, smatram da je i u vreme praznika dobro naći načina da se uradi koja vežbica mentalne gimnastike (setite se Kranga iz Nindža Kornjača kako proteže pipke), da odmaranje ne bi preraslo u besciljnu tupost. U to ime preporučujem za sve koji nisu voleli fiziku u školi, ali su radoznalog duha i vole da saznaju nove stvari, da se upuste u pohađanje Sedam kratkih lekcija iz fizike Karla Rovelija. Kao osoba koja je s prirodnim naukama na Vi i koja beži od njih ko đavo od krsta, tvrdim da ovo nije ni nalik dosadnim časovima u školi. Naprotiv, autor se čitaocu obraća jezikom običnog čoveka i na zanimljiv način predstavlja aktuelne teme i teorije u fizici, kao što su kvanti, teorija relativiteta, čestice i ustrojstvo svemira. Da bih Vam dočarala o čemu se radi, u nastavku ću dati pregled prve lekcije, uz osvrt na generalni utisak i tehničke podatke o knjizi.

Ovaj svojevrsni dizajnerski poduhvat mojih je ruku delo.

Koja je to najlepša teorija na svetu? Društvenjaci bi verovatno rekli - nijedna. Međutim, u knjizi je ovo naziv za prvu lekciju, a odnosi se na Ajnštajnovu Opštu teoriju relativnosti. Autor nas u priču uvodi suptilno, pa na početku daje biografski podatak: Albert Ajnštajn je godinu dana nakon srednjeg obrazovanja proveo u besciljnom gluvarenju. I pritom nije propo, što ide u prilog činjenici da nam ne mora propasti život ako iz bilo kod razloga na neko vreme skrenemo sa duboko utabanog i socijalno očekivanog puta obrazovanje - posao - porodica. Što bi autor rekao: Nigde ne možete stići bez 'gubljenja' vremena. Naravno, sve sa merom, ne propagira se da se odmaranje protegne na ceo život. I Ajnštajn je nakon tog perioda radio vredno, bez odustajanja, i nakon deset godina od početka postavke objavio Opštu teoriju relativnosti. Pisac zatim uz lični doživljaj daje priču o samoj teoriji i približava je čitaocu jasnim, svedenim, ali pre svega zanimljivim pripovedanjem. Sve je potkrepljeno shvatljivim primerima, a poznato je da konkretizacija doprinosi razumevanju. Na kraju je čak data i jednačina i uzgredno je pomenuta Rimanova matematika kao nešto što vredi izučiti. Svaka čast njemu na entuzijazmu i nastavničkom pristupu, ali dubljim proučavanjima se ne bih bavila. Dovoljno je što sam, podstaknuta pročitanim, sama našla nekoliko videa sa objašnjenjima i vizuelnim prikazom Teorije relativiteta.

Iako je knjiga pisana za neupućene, neke stvari bi ipak valjalo znati, ali to je sve na nivou osnovnog i krajnje bazičnog obrazovanja. Na primer, poželjno je imati neku ideju o tome šta su atomi i elektroni da bi se uspešnije pratio tekst o kvantima. Ukoliko ste baš zarđali i vreme vas je pregazilo, nećete moći knjigu da pratite laganim čitanjem bez imalo ulaganja napora i koncentracije, već ćete se zamisliti i uložiti vreme i trud da shvatite šta sve tu u stvari piše, ali čak ni u tom slučaju čitanje ne izlazi iz domena prijatnog. U razumevanju dosta pomažu i ilustracije (bilo bi bolje da su u boji, a ne crno-bele), posebno u lekciji o arhitekturi kosmosa, u kojoj je prikazan razvitak poimanja kosmosa od početka civilizacije do danas. Veoma je zanimljivo pratiti menjanje i razvitak čovekovih pogleda i naučnih dostignuća, kao i sagledati koliko smo napredovali od XX veka do sad i to uporediti sa sveukupnom ranijom civilizacijom.

Ono što meni kao društvenjaku ipak stvara poteškoće jeste da, ma koliko podrobno bilo objašnjeno, zamislim ponešto od opisanog, npr. zakrivljeni prostor, kvante i nepostojanje uobičajeno shvačenog vremena. Pritom me malo nervira što se vasiona uporno naziva vaseljena, no za to ne znam da li ima veze sa originalom ili je do našeg prevodioca i lektora knjige.

Dobra stvar za one koji nemaju vremena da čitaju jeste to što knjiga ima samo 75 stranica i pritom je podeljena u 7 lekcija, što bi značilo oko 10 stranica po lekciji, pa ako čitate jednu lekciju dnevno, uopšte vam neće oduzeti mnogo vremena (i inače, ako zapadnete u čitalačku krizu, pokušajte da se vratite u štos čitanjem knjiga koje imaju jasno odeljene i ne nužno povezane celine, npr. zbirke pripovedaka). Ekološki osvešćenim ljudima će se svideti i to što knjiga ima FSC oznaku, što znači da pripada projektu odgovornog upravljanja šumama.

Puna cena knjige je 400 (pardon, 399) dinara, a izdavač je Laguna, tako da se u knjižarama Delfi može kupiti sa popustom, pa onda košta oko 350 dinara.Нема коментара:

Постави коментар