Странице

субота, 8. октобар 2016.

Privremeni posao - za i protiv

Privremeni posao - realnost većine pripadnika moje generacije, barem onih koji ne odluče da plaču nad svojom tužnom sudbinom dok im savršeni posao ne pokuca na vrata. To je posao koji smo sposobni da obavljamo dok ne nađemo posao svojih snova - onaj koji najviše odgovara našim afinitetima i kvalitetima, zbog koga ćemo se buditi srećni i radovati se novom radnom danu i za koji ćemo biti adekvatno plaćeni. Međutim, dok se ne ukaže takva prilika, sve su šanse da ćemo raditi nešto drugo, privremeno, što mi, uz svest o dobrim i lošim stranama, deluje kao dobar korak u profesionalnom razvoju. Tokom septembra sam i sama imala prilike da iskusim prednosti i mane privremenog posla, pa se nadam da će moja zapažanja biti korisna svima koji su u sličnoj situaciji.


Za:

1. Iskustvo poslovne atmosfere - posao nije kao škola ili fakultet, te nije baš poželjno da se uspavamo ili da ne odemo taj dan na posao jer bismo radije ispijali kafu u lokalnom kafiću. Odgovornost i posledice su mnogo veće, i na takav režim rada se treba navići. Nije zato zgoreg na privremenom poslu steći dozu profesionalizma, koja će nam značiti kad nađemo posao po svojoj meri.

2. Razvoj veština - Bilo koji privremeni posao iziskivaće određene veštine i podsticati nas da ih razvijemo, što nam može značiti u budućem radu. Nikada se ne zna kada će nam zatrebati neka od tih veština i zato ne treba odrađivati privremeni posao, već mu se ozbiljno posvetiti i iz njega što više naučiti.

3. Upoznavanje sopstvenih mogućnosti - Tokom rada nam se može desiti da nam neki deo baš ide od ruke, dok nam neki drugi predstavlja poteškoću. Uz malo obraćanja pažnje i razmišljanja uočićemo svoje slabosti i snage i, shodno tome, biraćemo posao koji je najviše u skladu sa našim snagama i afinitetima, ali pritom bivajući sveni svojih slabosti i radeći na njima.

4. Promena afiniteta - Jedna od najboljih stvari koja nam se može desiti jeste da se potpuno zaljubimo u privremeni posao i poželimo da nastavimo da se bavimo njime. Mislim da je dobro ne držati se ciljeva po svaku cenu, već dopustiti životu da nas provede putevima kojima nismo ni slutili da ćemo koraknuti.

5. Nova poznanstva - Sva je prilika da ćete svoj privremeni posao obavljati sa drugim živim bićima, sa kojima ćete moći i da prozborite po koju tokom pauze. Sve i da ne ostanete u kontaktu nakon toga, može se desiti da vam samo to poznanstvo nekada u životu bude značajno.


Protiv:

1. Neispunjenost - Velika je verovatnoća da, čak i da taj posao obavljate veoma dobro, nećete osećati potpunu ispunjenost i unutrašnje zadovoljstvo baveći se time. Ko je iskusio bavljenje onime što istinski voli i što oseća kao poziv, zna kakav je to osećaj i da bilo šta drugo može biti čak i super, ali da to super nije ništa u poređenju sa sveprožimajućim osećajem sreće kada se bavimo onime što volimo.

2. Nedovoljno dobar učinak - Ukoliko privremeni posao odstupa od naših sklonosti i snaga, velika je šansa da naš učinak ne bude toliko dobar koliko bismo od sebe to očekivali i želeli. U tom slučaju, osim činjenice da ne radimo ono što volimo imamo i frustraciju zbog loših performansa, što je  sve skupa ubistvena kombinacija za psihu i samopouzdanje.

3. Skretanje sa karijernog puta - Ovo je privremeno, dok ne nađem nešto bolje. No, to bolje, upavši u mašinu privremenog posla, sa sve manjom posvećenošću tražite. Zavedeni jednostavnim i monotonim plesom rutine, o promeni razmišljate sve ređe, i sve manje (ako i uopšte) činite koraka da do nje dođe. Ovu opasnost bih najviše istakla, jer je prelako upasti u njenu zamku, a jako je teško izbaviti se iz nje.


Moje iskustvo

Prethodnog meseca imala sam prilike da radim u kompaniji koja se bavi prodajom telekomunikacionih usluga. Tokom tih mesec dana moj posao je bio da pozivam ljude, razgovaram sa njima i (pokušam) da im prodam uslugu koja najviše odgovara njihovim potrebama. Ono što mi je dobro išlo jeste razgovaranje s ljudima - slušanje o njihovim potrebama i rešavanje problema. Međutim, od priče se ne živi, i tu dolazimo do dela u kom sam, blago rečeno, potpuno podbacila - telefonska prodaja. Iako sam poslu pristupila ozbiljno, moji rezultati su bili, blago rečeno, katastrofalni.

No, i pored svog potpunog fijaska u ubeđivanju ljudi, ovo iskustvo mi je bilo korisno i značajno. Prvi put u životu sam imala posao u firmi i iskusila tu atmosferu, što mi može samo pomoći u kasnijem radu. Tom prilikom sam upoznala i neke nove ljude, što mi je, kao nekom ko smatra da se od svakoga može nešto naučiti, bilo i prijatno i korisno za lični razvoj. Pomoglo je i to što je u firmi vladala prijatna, korektna i podržavajuća atmosfera, što je činilo podnošljivijim dane u kojima sam se osećala loše zbog nedovoljno dobrih postignuća. Ni samo podbacivanje u prodaji ne gledam kao na nešto loše, jer sam u celom procesu naučila dosta o sebi i svojim sposobnostima


Kakva su vaša iskustva sa privremenim poslovima?
Нема коментара:

Постави коментар