Странице

уторак, 20. фебруар 2018.

Top of the top music - tatina plejlista

Videla sam ovu igricu popularnu među srpskim blogerima kod Olje Ristić, a pošto obožavam muziku, morala sam da se priključim ovom trendu. Pošto još nisam ostvarila blogoprijateljstva, samonominovala sam se za ovu igricu.

Dugo sam razmišljala da li da u post uključim svoje omiljene pesme ili pesme detinjstva ili pak šaljive. Na kraju sam se odlučila na neke koje je tata voleo, jer sam ja uvek u mogućnosti da svoje favorite postavim po društvenim mrežama nekom prilikom, a neka njegove budu ovde na jednom mestu, za uspomenu.

1. Lučano Pavaroti - Furikurikurikula

Dvoumila sam se između ove i O sole mio, ali ova mi je prva pala na pamet. Kad smo išli negde kolima van Beograda, obavezno smo puštali kasete, među kojima je bila i ona sa klasičnom i evergrin muzikom. Baš je bilo zabavno - idemo autom i grmi Pavaroti! Ko zna kako su nas ljudi gledali, ali nama je bilo super 😊


2. Jovano, Jovanke

Svaka sličnost sa mojim imenom je namerna! I zato je tata morao da naručuje tu pesmu na svakom slavlju na kom se naručivati moglo. Jooj, što ja to nisam volela kad sam bila mala, nekako sam se previše osećala izloženo i u centru pažnje, kao da svi znaju da je to za mene i samo u mene gledaju. Jednom sam čak i plakala na nekoj svadbi! Danas volim s vremena na vreme da je čujem i istražim razne varijante. Sviđa mi se ova, pa je kačim umesto klasične, koju svi znate. Kako vam se čini?



3. Luz Casal - Madrugadas

Svidela se njemu i originalna, srpska verzija, ali kad je čuo ovu na španskom, potpuno je odlepio! Držao ju je na desktopu i mislim da je to poslednja koja mu se baš svidela, tako da se morala naći ovde. A vala volim je i ja - baš je lepa i emotivna.



4. Luis (ili Luj?) Armstrong - What a wonderful world

Nedavno sam je kačila na fb uz propratni status, ali sad vam je dajem uz celu priču.

Ležimo tata i ja, ja mala, ne znam da li sam u školu pošla ili nisam, i piči radio.

Tata (koji inače nije znao engleski, pa je bio ponosan na svoje razumevanje): Nebo je plavo...
Ja (ushićeno): I beli oblaci, i beli oblaci!

I to moje prevodilaštvo je zauvek ostalo zapamćeno kao nesumnjiv dokaz mog poznavanja engleskog jezika. Svaki put kad bismo zajedno čuli tu pesmu, tata nije propuštao da odglumi celu scenu ili barem ono: I beli oblaci, i beli oblaci! Evo i belih oblaka i pesme o tome šta to život čini lepim.



5. Cuge Gojković - Janjičar

Na ovu pesmu nemam neki poseban komentar, ali tata ju je baš voleo, pa sam morala da je uvrstim ovde. Toliko ju je jedno vreme puštao, da sam je naučila napamet.
Sad razmišljam kako bi barem tekst bio dobar materijal za napredni nivo srpskog kao stranog (previše volim svoj posao), jer uključuje dosta kulturološkog i reči koje razumeju svi Srbi, a malo koji stranac. Dosta stručnog razglabanja, evo vam pesme!



Na kraju bih nominovala dve osobe koje su obe nedavno počele da pišu blog i inspirišu me svojim radom i kvalitetom:

1) Najbolju drugaricu iz srednje škole - da internacionalizuje ovaj naš trend (a možda nam je i već došao iz inostranstva?) u svom blogu koji teži da pokori svet

2) Dragu koleginicu sa mastera - da oplemeni celu priču lepim izborom muzike za decu. U slučaju da ne izabere ovu pesmu, ja moram da dam preporuku za pesmu Ima jedna pećina stroga i da kažem da je pesma odlična za odrasle.

Moram da dodam i jedan novi blog koji mi je zapao za oko:

3) Psiholog piše blog - da nam predloži neke pesme za opuštanje, umirivanje ili protiv depresije; izbor je na njemu 🙂

Dobrodošli su i svi ostali koji nemaju blogoprijatelje, a nadahnuti su da učestvuju.

Šta je za vas top of the top music?





4 коментара:

  1. Sviđa mi se izbor pesama i način na koji si nenapadno protkala trenutke sa tatom kroz playlist-u. =) I hvala za nominovanje, jedva čekam da sastavim listicu. ��

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala 😊 Jedva čekam da vidim i tvoju listu 🙂

    ОдговориИзбриши
  3. Evo jedne reprezentativne sa moje liste: Azucar moreno - Bandido :D

    ОдговориИзбриши